Post Reply 

Lack of scanner dialogue

Oct 17, 2012, 12:52
Post: #1
Lack of scanner dialogue
G'day all. Umm. I've just upgraded my entire system to an x64 box with W7HPx64. I used to have an x32 box with W2K Pro. I still have PaintShop Pro 6.2, but on the new setup I decided I need a better graphics package. I downloaded GIMP 2.8. Oh yes. I also have a CanoScan LIDE 70...

Aahhh, this isn't a criticism of The GIMP. It's more a reflection of how Microsoft is making things too simple Confused

In W2K (and also in W7) with PSP, I had (have) a TWAIN driver which let me into the extensive ScanGear options box, with all sorts of nice shiny toys. But alas! with W7 and GIMP I'm stuck with the WIA (Windows Image Acquisition) drivers, which give me just four -- count 'em! -- choices: Colour, Greyscale, B&W, and Custom Settings. The Custom Settings ain't anything to write home about.

Now I don't really have a problem with Microsoft making things simple, there are lots of folks who really don't need a mob of settings just to scan Aunty Jay's photo. OTOH, I (and I guess lots of others) really need that mob of settings, cos some of the stuff I scan needs special treatment -- and the only way I can get at Canon's many you-beaut options is in the ScanGear...

So, is there any way we can get The GIMP to give us acess to the TWAIN driver? This would really be peachy-keen if it can be done.

Gordon.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Oct 17, 2012, 15:33
Post: #2
RE: Lack of scanner dialogue
I think it can be done because IIRC I had it set up like this on one of my Windows boxes.

OTOH I never really used it, the Twain driver is just an interface to the standalone scanner software, and I prefer to scan to file and later edit that file (scanning something properly is the hard part, I want to keep the original scan around anyway).

Now answering your questions on
https://Gimp-Forum.net
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Oct 18, 2012, 08:07
Post: #3
RE: Lack of scanner dialogue
Hi ofnuts.

Unfortunately, while PSP will show me the TWAIN and the WIA versions, I have not yet figured a way to hack The GIMP to show me the TWAIN driver. Is it possible you had an earlier version of The GIMP on your Windoze box?

I'm going to copy this post to the gimp-developer list and see what they have to say.

(Oct 17, 2012 15:33)ofnuts Wrote:  (scanning something properly is the hard part, I want to keep the original scan around anyway).

Ohhhh you're not wrong about that part! That's why I like the ScanGear box, so I can get the scan right so editing is all creativity, not repair! Just as an example, I see no place in the WIA dialogue where I can specify "Multi-Crop"...

But it just goes to show, we all have different preferences Smile
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Get rid of the "new layer dialogue"? 3dDave 2 258 Sep 20, 2014 20:34
Last Post: 3dDave
  How to get gimp to recognize printer scanner Copiche 2 921 Apr 1, 2014 09:09
Last Post: rich2005
  GIMP 2.8 less productive than GIMP 2.6 (too many dialogue boxes) Fuuda 4 1,307 Nov 24, 2013 09:57
Last Post: iForStyle007
  epson scanner not seen in gimp touchdry 11 922 Oct 22, 2013 13:17
Last Post: touchdry
  Lack of fonts in GIMP 2.8.4 huberthickey 8 1,877 May 1, 2013 13:45
Last Post: huberthickey

Forum Jump:


GIMP ForumPortalArchiveContactTermsRSS