Post Reply 

eraser not working

Oct 8, 2014, 03:03
Post: #1
eraser not working
i am using gimp 2.8.4 andn when i use the eraser tool it just paints whatever my second color is can someone help me and i am new to the forums and i don't really know if i am posting this in the right place
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Oct 8, 2014, 03:04
Post: #2
RE: eraser not working
oh and i am on a mac
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Oct 8, 2014, 07:27 (This post was last modified: Oct 8, 2014 07:28 by rich2005.)
Post: #3
RE: eraser not working
It might be an OSX thing but..

If you are erasing a layer that does not have an alpha channel the erase tool will act as a brush and use the background color

Add an alpha channel Layer -> Transparency -> Add Alpha Channel and the eraser produces transparency. Probably not what you want either. If the image background is a plain colour, use that with a paint brush or you might be able to use the clone tool, Depends on the image.

** https://www.gimp-forum.net/ now answering questions**
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Oct 10, 2014, 03:55
Post: #4
RE: eraser not working
(Oct 8, 2014 07:27)rich2005 Wrote:  It might be an OSX thing but..

If you are erasing a layer that does not have an alpha channel the erase tool will act as a brush and use the background color

Add an alpha channel Layer -> Transparency -> Add Alpha Channel and the eraser produces transparency. Probably not what you want either. If the image background is a plain colour, use that with a paint brush or you might be able to use the clone tool, Depends on the image.
Oh thanks that worked
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
May 11, 2018, 23:07
Post: #5
RE: eraser not working
(Oct 8, 2014 03:03)njoe Wrote:  i am using gimp 2.8.4 andn when i use the eraser tool it just paints whatever my second color is can someone help me and i am new to the forums and i don't really know if i am posting this in the right place
when you have transferred your picture to another and you want to erase some of it to fit in and it doesn't seem to be working, especially in 2.10 version, simply right click on the channel of it and "Alpha to Selection" , once highlighted it will erase.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
May 12, 2018, 06:53
Post: #6
RE: eraser not working
This forum has been DEAD for a long time and is abandoned to spammers.

We've all gone to https://www.gimp-forum.net
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Paintbrushing Eraser! halligant 1 315 Aug 20, 2018 20:08
Last Post: paynekj
  eraser won't erase Terry50 10 3,319 Aug 9, 2018 18:39
Last Post: portia
  Mac Keyboard delete key not working as intended Vigneron 1 276 Jul 30, 2018 06:26
Last Post: paynekj
  Eraser function on Gimp 2.10 halligant 1 271 Jun 23, 2018 15:39
Last Post: paynekj
  Imported brushes, not all working novaseens 2 316 Apr 9, 2018 14:43
Last Post: novaseens

Forum Jump:


GIMP ForumPortalArchiveContactTermsRSS