Post Reply 

Automate canvas size change, alpha layer

Dec 26, 2013, 15:58
Post: #1
Automate canvas size change, alpha layer
Is it possible to automate the following: I have a directory of about 50 jpg files. With each file I would like to:
- make the image square, by increasing the canvas size of the least dimension. ie if the width is less than the height, increase the width to the value of the height, or conversely if the height is less than the width
- add a transparency layer
- save to xcf
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Dec 27, 2013, 03:43
Post: #2
RE: Automate canvas size change, alpha layer
There is a way you can semi-automate the process with (Crop)crop tool

Check on:
[]Allow growing
[]Fixed [_____Size][v]
[]Highlight
Under "Fixed: [Size]" Type a uniform size for your images.

*As long as you leave Gimp open for the next image or click the disk "save Tool preset..." at the bottom left of toolbox window, it should save your size.

Then click the photo (zoom out to 50% if you can't see the shaded areas being uncropped)

Then "Layer > New layer..." Pick transparency or "shift"+ "ctrl"+"N"

"Save" ctrl+shift+s

"In order to succeed, your desire for success should be greater than fear of failure." BC
[Image: 29uocaf.png]
iFS007 tut vids on YT ~ auto color B&W landscape tut
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Dec 27, 2013, 15:25
Post: #3
RE: Automate canvas size change, alpha layer
The images are of various sizes.
(Dec 26, 2013 17:17)ofnuts Wrote:  Are the image of various sizes, or is it just a difference of orientation?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Dec 27, 2013, 15:45
Post: #4
RE: Automate canvas size change, alpha layer
Thanks, this does speed up the process.
(Dec 27, 2013 03:43)iForStyle007 Wrote:  There is a way you can semi-automate the process with (Crop)crop tool
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Dec 27, 2013, 15:54 (This post was last modified: Dec 27, 2013 15:56 by allelopath.)
Post: #5
RE: Automate canvas size change, alpha layer
Strange, I just noticed that, even though I have the crop tool set to Fixed 500x500, the image comes out to be 499x499. Then if I go to 501x501, the image size is 501x501

(Dec 27, 2013 03:43)iForStyle007 Wrote:  There is a way you can semi-automate the process with (Crop)crop tool
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Exclamation Bug: Changing text size by one changes it by thousands Puntherline 1 104 Jun 16, 2018 18:25
Last Post: paynekj
  tool window size LouMc 0 102 Apr 30, 2018 04:20
Last Post: LouMc
  Creating High Resolution Graphics on a Small Canvas mhimeda 1 138 Apr 26, 2018 21:24
Last Post: paynekj
  Format or Settings Change? HumanJHawkins 1 290 Dec 19, 2017 22:25
Last Post: paynekj
  Size of thumbnail tabs grayich 1 397 Jul 29, 2017 21:28
Last Post: ythgilb

Forum Jump:


GIMP ForumPortalArchiveContactTermsRSS